Alles voor het milieu

De Wrikker probeert zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Een keuze die je weerspiegeld ziet in ons machinepark, ons materiaal- en afvalbeleid en de manier waarop we omgaan met water en energie.

Alcoholvrije drukpers

Wij kochten als eerste Belgische drukkerij de Heidelberg Printmaster Ecocolor aan, een pers die kwaliteitsvol drukwerk aflevert zonder alcohol te gebruiken. En dat is een goede zaak voor mens en milieu.

Waarom we niet van alcohol houden

Bij offsetdruk wordt er niet alleen inkt gebruikt, maar ook water. Om technische redenen wordt daar in de meeste drukkerijen een percentage isopropylalcohol (IPA) aan toegevoegd.

Alcohol verhoogt het ‘bevloeiingsvermogen’ van het water zodat het zich snel over de niet-drukkende delen van de plaat kan verspreiden. IPA is giftig, duur en licht ontvlambaar. Voor ons drie redenen om het in onze ateliers zo sterk mogelijk te beperken.

Een gevaarlijke stof minder

In België, maar ook in de ons omringende landen, en in mindere mate in de rest van de wereld, groeit de behoefte om het gebruik van isopropylalcohol terug te dringen. Niet alleen door de verschuivende opvattingen rond een verantwoord milieubeheer in de Europese wet- en regelgeving, maar ook vanwege de impact op de werkplek zelf. IPA leiden immers tot geheugenverlies! Alcoholvrij en alcoholarm drukken betekent dus op de eerste plaats een gevaarlijke stof minder in de drukkerij.

Betere kwaliteit, lagere kosten en een veiliger werkplaats

Het beperken of zelfs elimineren van isopropylalcohol (IPA) betekent niet alleen minder overlast voor het milieu, het biedt ook drie belangrijke exploitatievoordelen: betere kwaliteit, lagere kosten en een veiliger werkplaats.

  • Betere kwaliteit: Alcohol werkt inktverdunnend. Wie alcoholvrij drukt, heeft dus minder inkt nodig om de gewenste kleurdensiteit op het vel te bereiken. De lagere inkt- en waterinstellingen maken het de drukker gemakkelijker om de inkt/waterbalans te behouden. Een dunnere, meer geconcentreerde inktfilm leidt tot een scherpere punt en een betere kleurweergave, twee uiterst belangrijke kwaliteitsvoordelen. Bovendien zal het drukvel ook sneller drogen door het lager vochtgehalte in de inktfilm.
  • Lagere kosten: Alcohol is een dure aangelegenheid, omdat het aan de pers constant moet bijgevuld worden. Bij alcoholvrij drukken valt die kost weg. Bovendien dalen de uitgaven voor inkt en water, omdat het verbruik ervan vermindert.
  • Veiligere werkplaats: Doordat de IPA-emissie wegvalt, wordt het drukkerijklimaat gezonder en milieuvriendelijker. Al wie bij ons over de vloer komt, heeft daar baat bij. En dan denken we niet alleen aan onze medewerkers, maar ook aan onze klanten en leveranciers. Wij zijn immers een open huis.

Inkten op vegetale basis

Over “vegetale inkten” doen vele verhalen de ronde. Inkt kan gemaakt worden op basis van minerale oliën of op basis van vegetale oliën. Wij spreken alleen maar van “vegetale inkten” als ze voor 100% vrij zijn van mineraaloliën. Sommige inktfabrikanten, met name in de VS, spreken al van vegetaal als hun inktvernis voor 30% uit vegetale oliën bestaat. Laat je vooral niks wijsmaken. Een product met bvb 30% fairtrade grondstoffen, is dat een fairtrade product? Waar leg je zélf de lat?

Vegetale oliën kunnen gemaakt worden uit bijvoorbeeld sojaboon, lijnzaad of koolzaad. De pigmenten die de kleur geven, zijn niet vegetaal. De droogstoffen die ervoor zorgen dat er kan gedrukt worden zijn ook niet vegetaal. Daarom spreken wij liever over “inkten op vegetale basis” en niet over “vegetale inkten”. Sommige bio-inkten krijgen EU-normen opgelegd (88/379/ECC en aanhangsel) en kunnen wel beschouwd worden als vegetaal.

Onderhoudsproducten

Met onze moderne snelle drukpersen passen we de best bruikbare techniek toe. Dit wil zeggen dat we het juiste product, met de juiste dosering op de juiste plaats gebruiken. Het wasprogramma van onze persen wordt zo afgesteld dat een minimale inzet van wasproducten een maximaal resultaat oplevert. Wij werken met één aromaatvrij ‘klasse 3’-wasproduct. Het is veel milieuvriendelijker dan de vluchtige en snelreinigende wasproducten. Het milieu zo weinig mogelijk belasten blijft een sterk uitgangspunt en continue zorg.

100% Gerecycleerd papier

Wij drukken het liefst op chloorvrij gerecycleerd papier. De voornaamste recyclagemerken waarmee wij werken zijn Cyclus offset (mat) en Cyclus print (gestreken). Maar ook andere soorten zijn wel eens geliefd: Circle, Cocoon, Maco Greenline…
Deze twee papiersoorten zijn chloorvrij gerecycleerd en 100% kringloop of post consumer (voor 100% gemaakt uit papier dat al eens gebruikt werd). Door de opkomst van copy, laserprinter, inktjetprinter en digitaal drukwerk is de papiermarkt opgeschoven naar betere kwaliteit van de verschillende papiersoorten om te voldoen aan deze ‘nieuwe’ toepassingen.

Gelukkig krijgt ook de milieu- en bosvriendelijke aanmaak van papier meer en meer aandacht. Wees gerust, als je bij De Wrikker niet voor recyclagepapier kiest kopen we Nordic Swan of ander gelabeld papier aan. Ook al bestaat bij de keuze voor bijvoorbeeld FSC onze terechte twijfel over hun beleid t.a.v. monocultuur eucalyptusplantages overal ter wereld. Bekijk daarvoor de reportage: KLIK HIER

Wij printen enkel groen! (onder andere)

Restmateriaal

Restmateriaal wordt het best bij de bron aangepakt. Wij proberen daarom zo veel mogelijk “afval” te voorkomen. Plasticverpakking, aluminium drukplaten, papier- en inktresten worden apart gesorteerd en afgehaald voor recyclage. Met grotere stroken snij-overschotten doen we creatieve dingen. Bijvoorbeeld gelijmde schrijf- en tekenboekjes met een hardere kaft… of het wordt door creatievelingen opgehaald.

Het werk in een drukkerij gaat sowieso gepaard met restmateriaal. Regelmatig hebben wij materialen in de aanbieding: dun en dik karton, golfkarton, papieroverschotten, snippers, plakbandrolletjes, verpakkingsriemen, wit en zwart plastic, dun opvulpapier (“patroonpapier”),… Kan je dit materiaal zelf gebruiken of in je buurtcomité, kleuterschool of vereniging? Kom gerust even langs, aarzel vooral niet!

Zuinig met water en energie

Water is een van de meest waardevolle natuurelementen op onze wereld. Daarom springen we er uiterst zuinig mee om. Momenteel zijn er enkel gesloten systemen in huis waardoor er geen permanente afvoer van water is naar de riolering. Vroeger hebben we nog geïnvesteerd in een waterspaarsysteem aan het ontwikkelapparaat, maar dat is gelukkig niet meer nodig.

Zonnepanelen

De Wrikker koos al sinds lang voor hernieuwbare energie. Het ging ons initieel over de steun aan de sector en de boodschap naar buiten: investeer in hernieuwbare energie! De panelen bedekken momenteel het hele dak van de drukkerij. De (nieuwe) installatie van extra zonnepanelen is een logisch vervolg op onze keuze om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken aangezien we tijdens de dag de opgewekte elektriciteit meteen gebruiken.